Επιδοτήσεις: Το έγκλημα εις βάρος των αγροτών της Κρήτης ολοκληρώθηκε

Aνακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για την πληρωμή των επιδοτήσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Η ακαρπία της Ελιάς, η καθημερινή ακρίβεια, η ολέθρια φετινή πληρωμή των Επιδοτήσεων, έχει φέρει την οργή και την αγανάκτηση στον Αγροτικό και όχι μόνο κόσμο της Κρήτης. Το έγκλημα εις βάρος των αγροτών της Κρήτης ολοκληρώθηκε.

Αυτό που έγινε φέτος με την πληρωμή των επιδοτήσεων δεν έχει ξαναγίνει ποτέ !!!!! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της χώρας!!!!!

Είναι η χρονιά που πληρώθηκε το μικρότερο ποσό Άμεσης Ενίσχυσης, στον μικρότερο αριθμό παραγωγών με τον μεγαλύτερο αριθμό λαθών και παραλείψεων. Η ΑΝΙΚΑΝΌΤΗΤΑ και η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ του δήθεν επιτελικού Κράτους των δήθεν αρίστων σε όλο της το μεγαλείο.

Ας σταματήσει το Υπουργείο και τα φερέφωνα του στον Νομό να προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεγελάσουν τους παραγωγούς για την σημερινή κατάντια!!!!!

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι και την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο(2014-2020), και για αυτή την Προγραμματική Περίοδο(2021-2027) το Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα μας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, σχεδιάστηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην 1η περίπτωση και από την Κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη στην 2ή περίπτωση. Ας μη προσπαθούν να ρίχνουν τις ευθύνες οπουδήποτε εκτός από τους ίδιους και την πολιτική τους και πολύ περισσότερο στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σταματήσουν οι ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού αφορούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά είναι εποπτευόμενος Οργανισμός από τον εκάστοτε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που ορίζει την Διοίκηση, εποπτεύει και καθοδηγεί την πορεία του Οργανισμού.

Γιατί όμως φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση; Τι φταίει;

-Οι λανθασμένες επιλογές και ανεπάρκειες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, που υπέβαλε η Χώρα μας στην ΕΕ, και που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες

-Η έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας του ΥπΑΑΤ και βέβαια του ΟΠΕΚΕΠΕ στην συνέχεια, για την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ 2023-2027, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και η έλλειψη σε τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν στο σημερινό χάος

-Η απαξίωση του Οργανισμού, η διαρροή του προσωπικού προς άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, οι καρατομήσεις των «ανεπιθύμητων» στελεχών με θέσεις ευθύνης, οι συχνές αλλαγές των Διοικήσεων τα τελευταία χρόνια (4 Πρόεδροι σε 4,5 χρόνια), Οι κακές επιλογές Διοικήσεων, οι διαρκείς ματαιώσεις διαγωνισμών και οι «επιλεκτικές» απευθείας αναθέσεις για τις λειτουργίες των πληροφοριακών συστημάτων, έχει ως αποτέλεσμα και πολύ φοβόμαστε ότι οδηγούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ οριακά, σε κατάσταση μη αναστρέψιμη. Χρειάζονται άμεσα μέτρα τώρα!!!

Για την ανακούφιση των αγροτών και κυρίως των Ελαιοπαραγωγών που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλοί όχι μόνο δεν του επαρκεί το εισόδημα για να επιβιώσουν αλλά πρέπει να αγοράσουν και το «λάδι της χρονιάς»

-Να αλλάξει επιτέλους ο Κανονισμός στον ΕΛΓΑ ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνεται και το πρόβλημα της ακαρπίας της Ελιάς.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση και οριζόντια αποζημίωση των 200 ευρώ ανά στρέμμα που ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί στις περιοχές που έχουμε πλήρη ακαρπία, επειδή οι ελαιοπαραγωγοί μας δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα βάρη που επωμίζονται από την υφιστάμενη κατάσταση.

-Να γίνουν άμεσα όλες οι διορθώσεις των λαθών που έγιναν στις πληρωμές

-Να γίνει Άμεση πληρωμή των υπόλοιπων επιδοτήσεων και λοιπών υποχρεώσεων, που για πρώτη φορά δεν πληρώθηκαν εντός του ίδιου έτους

Να γίνουν από τον Υπουργό άμεσες παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση και την απρόσκοπτη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Να προχωρήσουμε συντονισμένα ως χώρα στην άμεση αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου που κατέθεσε η χώρα μας δημιουργώντας τις κατάλληλες συμμαχίες στην ΕΕ και με ουσιαστικό. διάλογο με τους ίδιους τους αγρότες και τους φορείς της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί